Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Прокуратурата установи герберово незаконно подслушване

Прокуратурата установи герберово незаконно подслушване

 • При проверката за подслушванията в МВР са констатирани злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с мобилната техника за подслушване, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов при обявяването на резултатите от проверката.

  Образувани са пет досъдебни производства срещу трима директори в ресорната служба Дирекция "Оперативни технически операции" (ДОТО) - София, и един служител в нея.

  Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по проверката са изготвени два доклада - представеният некласифициран, и друг, класифициран вариант.

  В момента, в който бъде конституирано Народното събрание,

  по отношение на използването на специални разузнавателни средства, каза Цацаров.

  "След всичко това, се налага цялостен въпрос - как се извършва тази дейност и на другите места? Нито ДАНС, нито МВР, трябва да имат такава дирекция. Трябва да има отделна агенция, вън от службите за сигурност, която се занимава с това. Констатациите на проверката касаят мобилната техника за подслушване, а не стационарната", обясни Цацаров. Съставянето на регламент за дейността на тази дирекция зависи от министъра на вътрешните работи - каза Цацаров.

  Прокуратурата ще даде предложение - службата да излезе от състава на МВР и другата съответна служба да излезе от ДАНС.

  Тоягата и микрофона не трябва да бъдат в една и съща ръка,

  обясни главният прокурор.

  Цацаров посочи, че в предадения му от лидера на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател: "С надежда и уважение, все още служител на МВР", уточни Цацаров.

  По сигнала не е образувано наказателно производство веднага, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

  Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Сарафов.

  По време на проверките се установило, че един от началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит да саботира следствието. Става дума за

  Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев,

  каза още Сарафов. Той обясни: "На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител.

  На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител.

  В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип за детайлните възможности на използваната техника.

  С постановление на прокурор Николай Кокинов, е образувано

  наказателно производство срещу конкретни длъжностни лица.

  Обвинения ще бъдат повдигнати на настоящия началник на дирекцията - Сергей Кацаров, и двама бивши - Цветан Иванов и Камен Костов.

  Обвинението срещу Цветан Иванов е за това, че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице, и не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника, като с това са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

  Обвинениетосрещу Камен Костов за това, че като директор в СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване, с което са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

  Наказателно производство е образувано и срещу Сергей Кацаров за това, че като директор на СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба.

  Наказателно производство е образувано и срещу Радко Димитров за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника.

  Посоченият кръг от лица не изчерпва всички отговорни лица, като в хода на разследване може да се установят и други такива, посочи прокурор Кокинов.

  Ще бъде проверяван и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за това как е осъществявал контрол върху работата на дирекцията, за което е отговорен по закон, каза главният прокурор.

  Самият Цветанов е обяснил пред екипа от обвинители, извършили проверката, че е част от политическото ръководство на МВР, а за техническата дейност отговарят други хора, заяви зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който е част от екипа.

  "Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката", обясни Цацаров. Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, каза Сарафов.

  По думите на Цацаров, на екипа, който работи с тази техника, са подавани само и единствено телефонни номера.

  Автомобилът, използван за подслушване, отразен в сигнала на Станишев,

  се е движел из София без това да е описано в нужните документи, стана ясно на пресконференцията.

  От проверка на всички камери за видeонаблюдение в столицата е установено, че на 15, 16 и 26 март автомобилът се е движел из града, като за тези дни е било написано, че е в гаража на дирекцията. Какви задачи е изпълнявал, не е ясно, посочи Сарафов.
  вести.бг


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    15 април 2013   23:54      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Скандали & Крими:
Прикрива ли се убийството на Карлос в Плевен и защо ?
Войната срещу Цветан Василев показа завръщането на 9 септември от 1944 г.
Морето ни отне митрополит Кирил
Маратона в Бостън взе жертви след две експлозии
Борисов притиска журналисти от сайта Биволъ

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS