Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

ЦСКА отговори на картела БФС-Левски с обръщение до медиите за Да Коща

ЦСКА отговори на картела БФС-Левски с обръщение до медиите за Да Коща Ръководството на ЦСКА публикува в своя официален сайт обръщение до медите за случая "Да Коща". В него армейците твърдят, че има заговор срещу техния клуб и поради тази причина ще се обърнат към ФИФА.
Съобщение до медиите
По повод на прекратения от Арбитражната комисия на БФС договор на португалския футболист на ЦСКА Фелипе Да Коща, ръководството на ПФК "ЦСКА" ЕАД, след проведени консултации със своите юристи, заявява следното:
1. Фелипе Да Коща няма основателна причина да прекрати договора си с ЦСКА.
2. Практиката на Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА показва, че основателна причина за прекратяване на договор може да бъде неизплащането на повече от четири заплати от клуба. В случая с Да Коща ЦСКА единствено се е забавил с изплащането на заплатата му за ноември с 3 дни, тъй като тя е станала дължима на 5 декември, а футболистът си е заминал за Португалия на 8 декември. Поради отсъствието на футболиста от страната за Коледните и Новогодишни празници, същият е бил надлежно уведомен чрез адвоката си за възможността да получи дължимите си възнаграждения на касата на клуба след пристигането си в България. Отново според практиката на ФИФА, само закъснение за изплащане на заплата, което е продължило повече от месец и половина, може да се счита за неизпълнение на финансовите задължения на клуба.
3. Без да подлага по никакъв начин под съмнение обективността и независимостта на Арбитражната и Апелативната комисии на БФС по принцип, в конкретния случай с Да Коща, ПФК "ЦСКА" ЕАД има съмнения за оказван натиск върху техни членове и затова предпочита да потърси правата си пред Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА. Същата е компетентен орган да потвърди отсъствието на основателна причина за прекратяване на договора и да определи финансовите и спортните последици от прекратяването, поради наличието на международен елемент - футболист и клуб са от различна националност.
4. ЦСКА няма да обжалва прекратяването на договора на Да Коща пред Апелативната комисия на БФС в този конкретен случай, поради вече изложените по-горе причини и за да не компрометира или повлияе по някакъв начин на претенцията си пред Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА.
5. Ръководството на ЦСКА счита, че футболистът е бил подведен за възможността да прекрати едностранно договора си с ЦСКА без финансови и дисциплинарни последици за него самия и за клуба, с който евентуално би подписал следващия си договор. Съгласно разпоредбите и практиката на ФИФА на футболист, прекратил договора си без основателна причина, се налага забрана да участва в официални срещи за период от 4 месеца, а новият му клуб се счита за отговорен за изплащане на обезщетение наравно с футболиста, независимо от реалното му участие в предизвикването на прекратяването на договора.
В резултат на гореизложеното, ръководството на ПФК "ЦСКА" ЕАД заявява категоричното си намерение да защити правата и интересите на клуба по случая пред компететните международни органи, като същевременно не се поддава на натиск и устоява европейските ценности и етика при разрешаването на възникналия спор. Въпреки създалата се неприятна ситуация, за която клубът е убеден, че няма вина, ЦСКА продължава да цени професионалните качества на Фелипе Да Коща и затова оставя в сила офертата си към него за подписване на нов договор, която той би могъл да приеме до края на работния ден във вторник 13.01.2009 г.

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    12 януари 2009   22:06      • В момента няма публикувани мнения!


Още за BG футбол & Новини:
Георги Хашев разтрогна с Царско село!
Скандално:Синдикът на ЦСКА зщитава интресите на хазартна фирма
Сбогом шампионе.Карушков остава завинаги в клубната история na Ботев
На пет часа от...уволнението...
Паметно 2:2 изхвърли Лудогорец от Шампионска лига

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS