Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Съдът в Лозана не гледа по случая Георги Христов, той остава в Левски

Арбитражният съд в Лозана се произнесе в полза на Георги Христов и Левски по случая срещу Ботев.От страна на пловдивския клуб оспорваха трансфера на нападателя при "сините" и след като Арбитражната и Апелативната комисия на Българския футболен съюз се произнесоха в полза на Христов, Ботев отнесе случая към международния арбитражен съд.От Лозана са преценили, че случаят не е в тяхна юрисдикция и не могат да го разглеждат. Това означава, че решението на БФС остава и Ботев на практика губи делото и Георги Христов остава в Левски без никакви последствия.Освен това ръководителите на "канарчетата" са задължени да платят разходите по делото плюс четири хиляди франка за адвокатски такси. Самият Устав на БФС, който не е променян от 2005 година, обаче е в разрез с правилника на УЕФА. Според него футболните централи са задължени да променят уставите си всяка година, според нарежданията на УЕФА, а още преди няколко години е имало такова от Европейската централа, всички футболни съюзи да включат точки в правилниците си, според които Спортният съд в Лозана да има юрисдикция над делата на местно ниво. Още по-интересното е, че само след 10 дни - на Конгреса на БФС тази точка ще бъде включена в новия устав.
Спорът обаче не приключва до тук и Ботев ще търси финансови компенсации относно незаконните решения на Футболния съюз. Граждански дела ще бъдат заведени в Административния съд в София срещу БФС по чл. 19 от ГПК, както и дело в съда в Пловдив. При положителна развръзка, клубът ще получи само финансови компенсации - Георги Христов ще продължи да бъде футболист на Левски. Все пак Ботев ще се възползва от случая с футболиста Радков, играл мачове за Слънчев бряг, докато е бил футболист на Сокол Марково през 2000 година. Тогава след делото 5068 във ВАС е отсъдено, че решенията на БФС са административни актове и могат да бъдат обжалвани.Адвокатът по спортните дела на Ботев Георги Градев е категоричен, че Ботев ще продължи да си търси правата и съдебните процеси тепърва започват. Градев заяви за Plovdiv24.bg, че в крайна сметка от цялата тази ситуация никой не спечели - нито Ботев пари, нито Левски - футболист, който да им е от полза. "Оказва се, че БФС за едни е майка, а за други мащеха", каза още Градев, визирайки защитата, която футболният съюз е наложил над Георги Христов в делото между него и Ботев.Поради публикации в други медии, уточняваме също, че Спортният съд в Лозана не е отсъждал нито в полза на Христов, нито в полза на Ботев Пловдив, тъй като дело не е имало, поради отсъждането, че Лозана няма юрисдикция да решава кой е прав в случая.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    22 януари 2009   07:14

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за BG футбол & Новини:
Георги Хашев разтрогна с Царско село!
Скандално:Синдикът на ЦСКА зщитава интресите на хазартна фирма
Сбогом шампионе.Карушков остава завинаги в клубната история na Ботев
На пет часа от...уволнението...
Паметно 2:2 изхвърли Лудогорец от Шампионска лига

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS