Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

НАП :Футболни клубове и футболисти в данъчни нарушения

Футболистите А група осигурявани на 220 лева

НАП :Футболни клубове и футболисти в данъчни нарушения Голяма част от футболистите в \"А\" група са осигурявани на минимални работни заплати от по 220 лева с цел укриване на данъци и неплащане на осигуровки, съобщи в сряда БНР, позовавайки се на източници от Националната агенция за приходите (НАП). Проверките на 16-те футболни клуба започнаха през август след избухването на скандала с ЦСКА и изваждането на отбора от европейските турнири заради неизплатени задължения към държавата.До този момент данъчните са засекли сериозни нарушения в почти всички проверявани отбори. Изключение правят един-два отбора, съобщи още БНР. Пред Mediapool от НАП заявиха, че на този етап не могат нито да потвърдят, нито да отрекат официално информацията.Очаква се най-много до месец цялостните проверки да приключат. След това ще бъдат изнесени всички обобщени данни, но без конкретни имена, защото законът не ни го позволява\", декларираха пред Mediapool от агенцията.
От неофициалната информация на БНР обаче става ясно, че веднага след началото на проверките през август значителна част от т. нар. български официални клубове са изплатили заплати на своите играчи за години назад. Целта е да се оправдае начинът им на живот, който влиза в ярък контраст с възнаграждението от 220 лева.Освен на отборите, НАП смята да извърши и проверки на самите футболисти, за да се установи какви доходи обявяват и колко харчат. При установяване на разминавания, от агенцията трябва да изискат плащането на всички данъци върху укритите суми заедно с лихвите, трябва да се наложат и глоби. Законът постановява, че при укриване на сума над 12 000 лева се полагат от 3 до 8 години затвор и конфискация на имущество.
Регистрирането на трудови договори на минимална работна заплата не е нова тема в българския футбол. Докато данъци и осигуровки се плащат върху 220 лева, \"неофициалните\" суми в \"А\" групи започват от минимален праг от 1500 лева само като възнаграждение. Според неофициална информация по медиите от последните месеци периодите на Майкъл Чорни в \"Левски\" и на Прамод Митал и Александър Томов в ЦСКА от миналата година са най-шедрите в историята на българския футбол. При червените месечните възнаграждения на чужденците в отбора стигнаха до 25 000 евро.Твърди се, че Чорни е раздавал през 2001 година заплати между 15 и 30 хиляди лева на своите звезди в “Левски”.Освен заплати, на футболистите се изплащат и премии. По-бедните отбори изплащат премии за победа на своите футболисти в размер на около 500 до 1000 лева. При грандовете тези суми може да стигнат до 4000 лева, а в по-важни мачове щедростта на собствениците може да се бъде изразена с до 10 000 лева.
Тези пари обаче се оформят преди всичко с анекси към официалните договори, а честа практика е те и изобщо да не се оформят, като се изплащат на черно.В началото на септември капитаните на футболните отбори от \"А\" група поискаха задаването на минимални прагове за заплатите във футбола, което би предотвратило неплащането на осигуровки. Оформянето на договорите през мъгляви анекси пречи на футболистите да претендират за неустойки при предсрочно прекратяване на договорите им от страна на клуба.

Йордан Велев, Mediapool.bg

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     29 октомври 2008   21:27      • В момента няма публикувани мнения!


Още за BG футбол & Новини:
Георги Хашев разтрогна с Царско село!
Скандално:Синдикът на ЦСКА зщитава интресите на хазартна фирма
Сбогом шампионе.Карушков остава завинаги в клубната история na Ботев
На пет часа от...уволнението...
Паметно 2:2 изхвърли Лудогорец от Шампионска лига

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS